Aereco


Aereco hővisszanyerő nem csak családi ház méretben

A hővisszanyerős szellőző berendezések azon túlmenően, hogy rendkívül energia hatékonyan biztosítják a szellőzést, jó komfort érzetet nyújtanak az épület használói számára. Egy jól kiválasztott és méretezett szellőző gép, ellentétben az ablaknyitásos szellőztetéssel, folyamatosan képes a megfelelő légcserét, ezáltal jó levegő minőséget biztosítani az épületben. Nincs komfort romlás a beáramló hideg levegő miatt. Nem kerül be az épületbe por és pollen sem.

Az Aereco hővisszanyerős szellőző berendezései, műszaki tartalmuk tekintetében kiemelkednek társaik közül. Egyrészt az alumíniumból készült kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélőjük révén igen magas, akár 90% feletti hővisszanyerési hatásfok elérésére is képesek, aminek köszönhetően, még a legkeményebb hideg téli napokon is alkalmasak lehetnek, utófűtő kalorifer nélkül is, a beltéri levegő hőmérsékletéhez közeli hőmérsékletű friss levegő befúvására. Másrészt a gép befúvó, illetve elszívó ventilátorai olyan hatékonyak, hogy akár 500 Pa feletti rendszer ellenállás leküzdését is biztosítani tudják. Ez különösen fontos a manapság igen elterjedt szűk keresztmetszetű légtechnikai csövekkel kiépített rendszerek hatékony működtetése miatt. Mindehhez kiemelkedően alacsony zajszint párosul. Legtöbb esetben a 3 méterre lesugárzott zaj nem éri el a 40 dBA szintet sem.

Számos épület esetén bizonyos helyiségek csak időszakosan, vagy eltérő intenzitással vannak használva. Gondoljunk csak egy irodaházban lévő tárgyalóra, vagy oktató teremre. A szellőzés akkor hatékony igazán, ha az a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodik. Míg a legtöbb hővisszanyerő állandó térfogatáramot biztosít, amit az üzemeltető néhány fokozatban választhat, addig az Aereco HR sorozatú gépei akár egyedi igény szerint, a pillanatnyi használat függvényében változó intenzitású szellőzés biztosítására is képesek lehetnek. Ezt remekül példázza a cég idei évben átadott új irodaháza, ahol ilyen rendszer került kiépítésre. Az on-line monitorozás révén folyamatosan nyomon követhető, hogy az egyes irodákban hogyan változik a hőmérséklet, páratartalom, illetve a CO2 szint.

Tervezői oldalon hatalmas segítség a típuscsaládhoz tartozó kiválasztó program, amelynek segítségével azonnali adatokat kaphatunk a leghidegebb napokra jellemző külső hőmérséklet figyelembe vétele mellett, egyedileg megadható légszállítási értékhez tartozó hatásfokról, befújt hőmérséklet értékről, a ventilátorok munkapontjáról, ellenállás adatairól, a villamos hálózat igényéről, valamint zajszint adatokról és a gép geometriai méreteiről is. A program segítségével műszaki adatlap, valamint árazott költségvetés is egy gombnyomással készíthető.

A típusválasztékot illetően a lakossági méretektől indulva rendelkezésre állnak felső, illetve oldalsó csonkolású gépek, valamint lapos, mennyezet alá szerelhető gépek is egészen 2000 m3/h légszállításig. Ennél nagyobb légszükséglet esetén 6000 m3/h-ig oldalsó csonkolású gépek közül választható ki a célnak legmegfelelőbb kivitel. Minden gép egyedileg konfigurálható, akár állandó térfogat áram, állandó nyomástartás, vagy 0-10 V-os külső vezérléshez. Lehetőség van továbbá KNX rendszerbe történő illesztésre is. A fagyvédelem választhatóan elektromos előfűtővel, befújt levegő térfogatáram modulálással, vagy akár bypass modulációval is megoldható. A nagy gépekbe beépített vizes, vagy elektromos utófűtő egység is kérhető, de minden gép esetében lehetőség van külső, vizes, vagy DX hűtő, fűtő kalorifer választására.

Mindezt összegezve elmondható, hogy legyen szó lakás, vagy családi ház szellőzésről, de akár szálloda, irodaház, oktatási intézmény, vagy üzletközpont szellőzésről, az Aereco hővisszanyerős gépei között biztosan megtalálható az elvárt igényekhez legjobban alkalmazkodó műszaki megoldás.