https://sopronterv.hu/szelloztetes/">

Aktív szellőztetés


01_terv

AERECO szellőztető

Szabályozott gépi szellőzés családi ház

A légcserét egyetlen központi ventilátor munkája eredményezi. Az akusztikus ventilátor, elhelyezhető álmennyezetben, vagy beépített szekrényben, amennyiben nem hangcsillapított ventilátor, úgy csak a tetőtérben.

A gépi higroszabályozású rendszerben az egész házban a levegő kicserélődését a szennyezett, vizes helységekből elszívott levegő indítja el. A friss levegő a lakószobákba érkezik a légbevezetőkön, ennek szükséglet szerinti elosztása a szobák között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek.
A ventilátor által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, illetve mozgásérzékelős légelvezetők szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások vizes helyiségeiben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben.


Szabályozott gépi szellőzés lakásonként

Ennél a megoldásnál a ventilátor a lakásban bújik meg. A lakásban elhelyezett ventilátor előnye a könnyű karbantartás, és az egyénileg kontrollálható üzemelés.
A levegő mozgatását ebben az esetben is a központi ventilátor végzi. A gépi higroszabályozású rendszerben az egész lakásban a levegő kicserélődését a szennyezett, vizes helységekből elszívott levegő indítja el. A friss levegő a lakószobákba érkezik a légbevezetőkön, ennek szükséglet szerinti elosztása a szobák között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek.
A ventilátor által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, illetve mozgásérzékelős légelvezetők szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások kiszolgáló helyiségeiben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben

02_illusztracio